Slobodomurári. . .

3. apríla 2013, jankazatel, Nezaradené

Slobodomurári. Ich vznik sa datuje už od stavby pyramíd v starovekom Egypte. Asistovali aj pri stavbe Šalamúnovho chrámu a dokonca už aj Adam, Abrahám, Noeh aj Mojžiš nimi boli.

Jedno je však jasné a to, že boli kamenári-murári,architekti tých najúžasnejších aj najpodivnejších stavieb sveta. Ich súdržnosť, symbolika aj zvyky vytvorili špecifickú organizáciu, ktorá sa nepodriaďovala mestským cechom, ale s Pápežským povolením sa mohli voľne pohybovať po celom svete.

Prvá lóža vznikla v Anglicku 24 júna 1717. U nás vznik sa datuje od začiatku 18 st./r.1769/ v Prešove. Politická tolerancia, morálne zásady, náboženský pluralizmus a rovnosť vytvorili najmocnejšie tajné, neverejné združenie, aristokraticko-meštianske , ale aj elitné buržoázne spoločenstvo, aké nemalo a ani nemá obdobu v celom svete ! Ich členovia mali v minulosti, ale aj dnes tie naj-zvučnejšie mená. O mnohých sa ani dnes nevie, kedže musia pôsobiť v skrytosti. Ich členovia musia zachovávať úplnú mlčanlivosť a na svetlo sveta sa dostáva len to o čom oni rozhodnú ! Pod rúškom humanizmu napĺňajú ciele bratstva. Tajne riadia tento svet a ťahajú za nitky „vysokopostavené bábky“ v oblasti ekonomiky, politiky, ekológie, náboženstiev, kultúry, masmédií… sú všade tam, kde je to pre ne potrebné a výsostne dôležité. Ich snom je napr. znovupostavenie Šalamúnovho chrámu, nastolenie jedného svetového jazyka a spoločenského zriadenia. Ich snom je aj ovládnutie sveta a vytvorenie absolútnej demokracie. Je to utópia ? Ktovie… možno sa nám dostane v budúcnosti od našich Majstrov viac odpovedí…